غصب فدک
فدک کجاست؟
فدک یکی از دهکده های آباد و حاصل خیز نزدیک خیبر است و تا مدینه، 140 کیلومتر فاصله دارد. درسال هفتم هجری، قلعه های خیبر، یکی پس از دیگری فتح شدند و قدرت مرکزی یهود در هم شکست و ساکنان فدک تسلیم شدند و در برابر پیامبر متعهد شدند که نیمی از زمین ها و باغ های خود را به آن حضرت واگذار کنند و نیمی دیگر را برای خود نگه دارند و افزون بر این، آنها کشاورزی سهم پیامبرصلی الله علیه وآله را هم به عهده گرفتند تا در برابرش مزدی دریافت کنند. سرزمین هایی که بدون هجوم نظامی به دست مسلمانان می افتند، به شخص رسول خداصلی الله علیه وآله تعلق دارند و او هر گونه بخواهد، می تواند در آنها تصرف کند.
فدک هدیه ای از دست پیامبر گرامی (ص) برای حضرت زهرا:
پیامبر گرامی پس از ظفر یافتن بر فدک،هنگام ورود به مدینه ،بر فاطمه وارد شد وفرمود:دخترم!خداوند فدک را ازیهودیان به پدرت رسانده وآن را به وی اختصاص داده وآن را ملک ویژه پدر توست ومسلمانان در آن حقی ندارند.من هر گونه بخواهم ،می توانم درآن تصرف نماینم.من بابت مهریه ای که از مادرت خدیجه برعهده ام بود ،فدک را به تو پیشکش می کنم وآن را به تو وفرزندانت می بخشم.
خداوند با این آیه به پیامبر دستور می دهد حق نزدیکان را ادا کند.
«و آتِ ذَالقربی حقّه و المسکین و ابن السبیل ذلک خیر للذین یریدون وجه الله واولئک هم المفلحون»
حق نزدیکان ومسکینان در راه مانده را ادا نما!این کار برای آنان که در پی رضای خدا هستند ، بهتر است وچنین کسانی رستگار خواند بود.
تفسیر آیه:
ذوی القربی نزدیکان پیامبر گرامی(ص) یعنی علی وفاطمه وحسن وحسین (ع)هستند.
چگونگی غصب فدک:
پس از خلافت ابوبکر وبا گذشت ده روز که کار وی سرو سامان یافت ،وی عمالش را به فدک فرستاد تا وکیل فاطمه زهرا(ع)دخت رسول خدا (ص)را از آن بیرون کنند.زهرای مرضیه کسی را نزد ابوبکر فرستاد وبه او گفت :"از ابوبکر بپرس تو از رسول خدا (ص) ارث می بری یا خانواده اش؟"ابوبکر در پاسخ گفت:"البته خانواده وی"فاطمه (ع)فرمود:"بنابراین ،سهمیه ارث رسول خدا (ع)چه می شود؟ ابوبکرگفت :"من از رسول خدا (ص)شنیدم که می فرمود"خداوند تا رسولش زنده بود،اموالی را در اختیار او قرار داد وپس از رحلت وی آن را برای جانشین پس از او مقرر داشت .اکنون که من پس از او به خلافت رسیده ام،آن را به مسلمانان برخواهم گرداند".
اما طبق آیه ای که پیامبر(ص)فرمودند(آیه 38 سوره روم)فدک نصیب نزدیکان پیامبر (ص) می باشد وآن نزدیکان هم علی وفاطمه وحسن وحسین (ع) می باشند.وهدف ابوبکر وعمر از این سخنان جز توطعه وغضب حکومت نیست.
درسنامه زندگانی وسیره حضرت زهرا(س).